Skip to content

fettuccine med rotselleri och shiitake svamp

En gräddig sås av lök, rotselleri och grädde ger dig basen till denna snabblagade pasta. Toppa med shiitake kryddad med chiliflake och vitlök.

Ingrediens

ca 400 g rotselleri

1 lök

2 msk olja

5 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)

2 1/2 dl matlagningsgrädde

salt

svartpeppar

250 g shiitake

1 stor vitlöksklyfta

3 msk olivolja

1/2 tsk chiliflakes

4 port fettuccine

Till servering

riven parmigiano

persilja

Gör så har

  1. Skala och skär rotsellerin i ca 1 cm stora bitar. Skala och hacka löken.
  2. Stek lök och selleri i oljan i en gryta tills de får färg, tillsätt grönsaksbuljong och grädde. Koka sakta ca 15 minuter eller tills rotsellerin är mjuk.
  3. Mixa rotsellerisåsen slät med en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar. 
  4. Sätt på en kastrull med vatten till pastan.
  5. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och riv vitlöken. Stek svampen i olivoljan i en stekpanna. Tillsätt chiliflakes och vitlök mot slutet. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  6. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Hacka persiljan.
  8. Häll av pastan och blanda den med rotsellerisåsen.

Till servering: Toppa pastan med svamp, persilja och riven parmigiano. Servera gärna pastan med sallad.