Shiitake - en gömd skatt för hälsan

Shiitake är en mörkbrun svamp som härstammar från Ostasien. Under naturliga förhållanden växer shiitake på döende trädstammar eftersom den är en vednedbrytare. Under kontrollerande förhållanden växer den i spån från lövträd.

 I det japanska köket är den väldig populär tack vare sin tydlig umamismak och i världen är det den näst mest odlade svampen. Förutom i matlagning, används den även i den traditionella medicinen i delar av Asien då den anses ha medicinska egenskaper som minskar inflammation och hjälper till att reglera blodsockret.

De 8 essentiella aminosyrorna som människokroppen behöver för att få i sig från maten är: isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, valin och tryptofan.

Det finns sju aminosyror i shiitakesvampar: isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, valin och tryptofan.

Shiitake svamp innehåller Lentinan.

Vad är Lentinan polysackarid?

Lentinan Polysaccharide är en effektiv aktiv ingrediens som utvinns från fruktkropparna av högkvalitativa shiitake-svampar. Det är den huvudsakliga aktiva ingrediensen i shiitake-svampar och en värdförsvarspotensator (HDP). Kliniska och farmakologiska studier visar att shiitake Lentinan Polysaccharide har antiviral, antitumör, reglerande immunfunktion och stimulerar bildning av interferon.

Det finns mer information om Lentinan i SLU biblioteket:

Historia

Shiitake har sitt ursprung från Japan och Kina och har vuxit vilda sedan förhistorisk tid, precis som svamparna reishi och maitake. Den har en väldig viktig roll inom den traditionella medicinen och man har skrivit om dem i de fem första böckerna om medicin från det gamla Kina långt bak i tiden. Förr i tiden i Japan var det bara de som tillhörde adeln eller samurajklassen som konsumerade shiitake.

Under de senaste decennierna har det dokumenterats mer och mer om shiitakes medicinska egenskaper som nu västvärlden också tar del av. Bland annat har shiitake använts i kosttillskott för att lindra och förebygga sjukdomar.

Shiitake i matlagning

Denna umami-rika svamp kan tillagas på många olika sätt och den används i den traditionella japanska misosoppan. Man kan även ha den som topping till kött, kyckling, fisk och grönsaker eller steka den till nudel-och pastarätter. I pulverform används den i buljong för att få en smakrik soppa och det kan vara till fördel för vegetarianer och veganer som kanske ha svårt att hitta ett smakrikt substitut till köttbuljong.

Näringsinnehåll

Likt många andra svampsorter innehåller shiitake en unik kombination av fytonäringsämnen som på grekiska betyder ”ämnen som möjliggör liv” på. Dessa ämnen är viktiga för hälsan och utgörs bland annat av betaglukan, lentinan och laminarin (polysackarider). Shiitake svampen innehåller också ett kolesterolsänkande ämne som heter eritadenine och en aminosyra – ergothioeine.

Shiitakesvampen är också en rik källa till olika mineraler som järn, koppar och zink. Den är även fullpackad med olika B-vitaminer, kolin, folsyra, kostfiber och D-vitamin.

Shiitake och hälsan

  • Kan förstärka immunförsvaret och motverka vissa sjukdomar då shiitake innehåller viktiga vitaminer, mineraler och enzymer.
  • En bra källa till järn och torkad shiitakesvamp kan innehålla lika stor mängd järn som tabletter med järntillskott.
  • Kan sänka LDL och höja HDL och på så sätt bidra till en god hjärt-och kärlhälsa genom att förbättra blodcirkulationen. Vissa ämnen i svampen kan även förhindra plackbildning på insidan av blodkärlen.
  • Shiitake svampen anses ha en antimikrobiell effekt vilket i sin tur kan hjälpa till med att läka inflammationer och infektioner kroppen.
  • Då många lider av D-vitaminbrist i Norden är shiitake svampen en väldig bra källa till att få i sig det. Svampen innehåller också zink och selen, två viktiga mineraler som hjälper vårt immunförsvar och hudhälsa.

 

Biverkningar

Svamp innehåller måttliga mängder med puriner, och om man är känslig kan det höja nivåerna av urinsyra i blodet och orsaka gikt. Överkonsumera därför inte svampar.

Shiitakesvampen ger inga biverkningar om man äter den som livsmedel. Dock i sällsynta fall kan den ge obehag i magen, svullnad i huden eller en hudreaktion som kallas för ”shiitakedermatit” – kliande eksem som kan uppstå 1–2 dagar efter att ha konsumerat rå shiitake.

Tänk på vid förtäring av shiitake

Autoimmuna sjukdomar som SLE, RA och MS kan förvärras i sina symptom med shiitake. Man bör undvika shiitake vid tillståndet eosinofili då läget kan förvärras.

Om ni vill veta mer om shiitakes fördelar, tryck på länk nedan