Risotto med shiitake

  • 300 g  Carnaroli
  • 1 st halv lök
  • 300 g shiitake
  • Ett glas vit vin
  • 1,5 L grönsaksbuljong
  • 100 g riven parmigiano
  • 50 g smör
  • Olivolja

Gör så här:

  1. Finhacka löken i små bitar.
  2. Skär shiitake i skivor.
  3. Stek shiitake tills gyllenbrun och få till umami smaken. 
  4. Lägg shiitake i en skål efter stekning.
  5. Lägg olivolja i stekpanna och häll löken i medel hög temperatur.
  6. Efter några minuter, häll carnaroli ris i stekpanna.
  7. Rosta den i fem minuter och sen häll in vit vin.
  8. Fortsätt rör riset tills all vin har kokats upp. 
  9. Sedan lägg till grönsaksbuljong i omgång och rör riset hela tiden så den inte fastnar i stekpanna. 
  10. Rör den tills riset är tillräckligt kokt ca 20 minuter. 
  11. Lägg till shiitake i risotto
  12. Sen lägg till smör och rör om den.
  13. Lägg till parmigiano som binder ihop riset i risotto.  
  14. Servera den i en tallrik.